Please rotate your screen
Eerste flowbatterijen in Europa worden gebouwd in Arnhem.jpg

Eerste flowbatterijen in Europa worden gebouwd in Arnhem

Eerste flowbatterijen in Europa worden gebouwd in Arnhem

De Arnhemse startup Elestor verhuist naar Industriepark Kleefse Waard. Daar zal het werken aan de eerste waterstofbromide flowbatterij in Europa. Het batterijsysteem slaat elektriciteit op tegen een fractie van de kosten van traditionele batterijen.

Er is voldoende zon en wind en er zijn voldoende technologieën om die schone energie te oogsten; waar het aan ontbreekt in de transitie naar écht duurzame energie, is betaalbare, efficiënte en schone opslag. Elestor biedt een robuuste en betaalbare oplossing voor die energieopslag, met een lange levensduur.

Verhuizing naar IPKW

Elestor, vorig jaar winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs én de Publieksprijs, verhuist naar IPKW vanwege de groei die zij doormaakt. “Directe aanleiding was onze behoefte aan meer laboratoriumruimte”, vertelt Elestor-directeur Guido Dalessi. “De keuze viel daarna bijna vanzelfsprekend op IPKW, omdat dit terrein die ruimte biedt, maar ook infrastructuur voor de beoogde verdere groei van ons bedrijf. Dan heb ik het niet alleen over het gebouw, maar ook over de (persoonlijke) support van IPKW en het proactief met ons meedenken om ons over een langere periode te faciliteren.”

Batterijcluster

IPKW-directeur Kevin Rijke: “Wij zien al jaren een toename in activiteiten rond de batterij. Dat begon met diverse startups, maar ontwikkelt zich inmiddels op volwassener schaal door. Er ontstaat een cluster en we zijn bereid hierin te investeren, omdat we geloven dat dit samen met waterstoftechnologie een van de speerpunten is waarmee Arnhem zich kan onderscheiden én omdat dit de belangrijkste energie-opgave van de toekomst is.”

Clean Mobility Center

IPKW heeft al veel kennis in huis en werkt nauw samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), onder andere op het gebied van schone mobiliteit. Zo is met diverse bedrijven en onderwijsinstellingen het Clean Mobility Center opgericht. Rijke: “Een logische vervolgstap is om een groot project rond opslag op te zetten. Vandaar dat we partijen met elkaar verbinden en ook fysiek bij elkaar willen krijgen op ons bedrijvenpark. Dat begint steeds meer vorm te krijgen: bedrijven die verspreid waren over Arnhem en over het park zijn erg enthousiast over een cluster gevestigd in één gebouw. Een partij als Elestor, die al in Arnhem zat en die wij echt als parel van de regio zien, kiest bewust voor dit cluster op IPKW.”

Eerste waterstofbromide flowbatterijen

Dalessi: “Die concentratie van partijen die actief zijn in opslag en/of waterstof zorgt voor een duidelijk synergetisch effect op technische ontwikkelingen en zet Arnhem stevig op de kaart. Wij hopen met onze verhuizing een mooie bijdrage te leveren aan de energietransitie, door op IPKW de eerste ‘waterstofbromide flowbatterijen’ in Europa te gaan bouwen.”

Gezamenlijk doel

Het cluster beperkt zich niet tot de grenzen van IPKW, er is ook al een connectie met bedrijven als DNV GL en DEKRA. Die samenwerking is noodzakelijk, benadrukt Rijke. “Verschillende partijen werken aan verschillende technieken, maar de kern en daarmee het gezamenlijke doel is hetzelfde: hoe zorgen we voor duurzame en efficiënte energieopslag. Alleen samen kunnen we echt stappen zetten en kunnen we dit cluster ontwikkelen tot expertisecentrum voor batterijtechnologie.”

Eerste flowbatterijen in Europa worden gebouwd in Arnhem.jpg

Recent news

TAB final 4.jpg

Elestor secures top international scientists for its Technical Advisory Board

Arnhem, The Netherlands, May 21, 2024. Dutch long-duration electricity storage company Elestor has secured the participation of a prominent group of scientists and sector experts as members of its newly created Technical Advisory Board. “As a cutting edge technology company, we invest significant resources in research and development in order to ensure we remain ahead of rivals in the clean energy storage sphere,” said Guido Dalessi, CEO, Elestor. “This leadership position has enabled us to attract top international scientists to our Technical Advisory Board, which is obviously going to be 100% independent to preserve the integrity of its members and of their conclusions.”

Read more
Pantokrator PODCast.jpg

LDES: Hydrogen Flow Batteries with Guido Dalessi, CEO Elestor

For this podcast episode, we have a special guest, Guido Dalessi, CEO of Elestor. Listen as we delve into their unique Hydrogen-Bromine flow batteries, discuss LDES in the Europe, how to secure right partnerships, and Elestor's plans for growth. Kudos to {antokrator ! https://www.pantokratorltd.com/

Read more
ens.jpg

Enabling Affordable Decarbonization

Decarbonisation is urgently needed to prevent humanity from exceeding tipping points in the climate system[1]. The graph below [2] shows the worldwide primary energy consumption [in Exajoules] from 1995 to 2020. The financial crisis (2009) and the COVID pandemic (2020) both caused a temporary reduction, but in overall there is a clear upward trend in the worldwide need for energy.

Read more
Cookies

We use cookies to improve your browsing experience on our website, to analyze our website traffic, and to understand where our visitors are coming from.